Opis

W przemyśle kosmetycznym stosowany jako dodatek w olejkach i emulsjach przeznaczonych dla suchej, łuszczącej się, dojrzałej skóry, również jako dodatek do kremów ochronnych lub kosmetyków typu After-Sun. Olej posiada beta-karoten, witaminy B1, B2 i C, sole mineralne. Olej z marchewki posiada właściwości napinające, uspokajające, polepsza podział komórek, zapobiega zagłębianiu się zmarszczek. Tonizuje, chroni i wyrównuje koloryt skóry.

Karotenoidy zawarte w oleju z marchwi to dobrze przyswajalne antryoksydanty, chroniące komórki przed wolnymi rodnikami, które to atakują zdrowe ściany komórek i reagują z kwasami wielonasyconymi, wywołując reakcję łańcuchową i wzrost ilości wolnych rodników. Wolne rodniki to efekt zanieczyszczeń środowiska, zawierające UVR, które są niestety coraz powszechniejsze. Błona komórkowa w efekcie „działalności” wolnych rodników zostaje pozbawiona zdrowej struktury i nie może pełnić swojej funkcji, co znajduje wyraz we wczesnym starzeniu się skóry, a nawet zmianach nowotworowych. Karotenoidy stosowane na skórę zmniejszają szkodliwy efekt promieniowania UVR, stymulując układ odpornościowy do odpowiedzi na UVR. W olejku marchewkowym znajduje się także tocoferyl i witamina E, które także polepszają odporność skóry i łagodzą skutki poparzeń słonecznych.

Produkty kosmetyczne z dodatkiem oleju z marchewki otrzymują żółto-pomarańczowe zabarwienie. Olej mocno farbuje skórę i ubrania, nie należy stosować dużych dawek. Olej może być przez to używany do przyciemniania skóry. Najlepiej zmieszać go do tego celu z innym lekkim olejem – np. migdałowym. Otrzymamy w ten sposób bezzapachowy samoopalacz – w 100% naturalny, który nadaje skórze widoczny złocisty połysk w krótkim czasie.

Olejek z marchwi nada skórze złocistego połysku, będzie ochroną przed szkodliwym promieniowaniem, załagodzi poparzenia słoneczne, nawilży i odzywi, posiada działanie antyoksydacyjne, a więc zapobiega starzeniu się skóry spowodowanym wolnymi rodnikami i nadmiernym słońcem, w dużym stopniu zmniejsza ryzyko raka skóry

Jak stosować?

Olejek z marchwi należy rozcieńczyć z innym olejem w proporcji : 10 ml oleju z marchwi i 50 ml oleju migdałowego. Tak przygotowaną mieszanką można się teraz smarować przed opalaniem lub po opalaniu WYŁĄCZNIE NA SŁOŃCU ! Można też sam olejek marchewkowy dodać do własnego olejku do opalania i po opalaniu w proporcji ok. 5 kropel na jedno użycie olejku. Można go dodać do balsamu brązującego ok. 5-10 kropel. Do masła shea (polecam masło Dzikie Drzewko – sprawdziliśmy w gabinecie i efekty są oszałamiające) lub do wymieszania z masłem kakaowym.

Można też stosować taką mieszankę z olejem migdałowym jak emulsję do nawilżenia ciała – skóra będzie nabierała złocistego połysku bez konieczności opalania sie na słońcu. Jest to wskazane dla osób, które nie mogą sie opalać, źle reagują na chemiczne samoopalacze lub posiadają alergiczną, wrażliwą skórę. Na początku skóra nabiera pomarańczowego koloru ,aby już po kilku dniach kolor przechodził w złocisty brąz. Aby nie mieć na samym początku odcienia pomarańczowego na skórze proszę wymieszać 10 ml oleju marchewkowego z 80 – 100 ml oleju migdałowego i codziennie nacierać skórę ciała włącznie z twarzą.

Na innej stronie (OLEJE) można zakupić olej migdałowy 100 ml – trochę trzeba odlać (i zużyć do balsamu do ciała, kremu do twarzy lub do odżywki do włosów), a do reszty przelać olejek marchewkowy. Trzymać w suchym i chłodnym miejscu najlepiej w szafce by chronić przed światłem słonecznym.

Olej marchewkowy sprzedaję w opakowaniach po 10 ml, gdyż jest bardzo wrażliwy na tlen i po pewnym czasie zatraca swoje właściwości. Dlatego właśnie najlepiej kupować go w małych ilościach i zużywać (nie robić zapasów).

INCI: Daucus Carota (Carrot Tissue) Oil, Helianthus annuus – butelka szklana z pipetką