Opis

Organicznie wytwarzany olejek eteryczny z liści betelu jest destylowany parą wodną z błyszczących, zielonych liści w kształcie serca winorośli Piper betle , popularnie znanej w Indiach jako Paan . Olejek eteryczny z liści betelu ma barwę od jasnożółtej do ciemnożółtej i ma ostry, korzenny zapach.

Olejek z liści Betelu był stosowany w różnorodnych medycynach tradycyjnych, takich jak tradycyjna medycyna chińska, system ajurwedyjski i medycyna ludowa Ameryki Łacińskiej i Indii Zachodnich. Świeże, aromatyczne liście Paan są spożywane w krajach Azji Południowo-Wschodniej w celach żucia, a także ze względu na ich znaczenie lecznicze.

W Ajurwedzie liść betelu jest opisywany jako aromatyczny środek pobudzająco-karminujący, ściągający i jako naturalny afrodyzjak. Ponadto pisano, że olejek eteryczny z liści betelu ma właściwości przeciwutleniające, przeciwdrobnoustrojowe, przeciwgrzybicze, przeciwzapalne i chroniące przed promieniowaniem radiacyjnym (kiedy w czasie skażenia nie mamy pod ręką nic co mogłoby zabezpieczyć nasz organizm przed wchłanianiem promieniowania wtedy zażywa się olejek z betelu w ilości 20-25 kropli na 50 ml oleju bazowego). Aktywnym składnikiem olejku Paan otrzymywanego z liści jest podstawowa klasa związków allilobenzenowych : chavibetol, chavicol, estragol, eugenol i metyloeugenol, które wywierają silne działanie przeciwutleniające poprzez swoje doskonałe właściwości wymiatania wolnych rodników i modulowania układu odpornościowego.

Powszechnie stosowany w celu wzmocnienia funkcji metabolicznych, zmniejszenia stanu zapalnego, wydalenia śluzu, wzmocnienia mięśni serca, oczyszczenia krwi, leczenia wrzodów, krwawienia z nosa, trądziku, zapalenia oskrzeli, halitozy, krwawienia dziąseł, bólu głowy i problemów reprodukcyjnych.

Olejek z liści Betelu jest również stosowany w leczeniu zapalenia spojówek, leucorrhea, reumatyzmu, grzybicy, zaparć, niepłodności, nieświeżego oddechu, ottorrhoea, kaszlu i astmy. Ze względu na swoje właściwości poleca się go do stosowania jako dodatek do zmywania twarzy np w hydrolacie lub oleju bazowym (np. migdałowym). Dodaje się wówczas tylko pare kropli na 100 ml, miesza i stosuje na umytą twarz, szyję, dekolt i miejsca objęte chorobą np. infekcja bakteryjną, grzybiczą lub wirusową.

Olejek eteryczny z liści betelu jest wysoko ceniony w zastosowaniach terapeutycznych ze względu na swoje właściwości lecznicze, takie jak działanie przeciwgrzybicze, antyseptyczne, przeciwdrobnoustrojowe, przeciwutleniające, immunomodulujące, gastroprotekcyjne, radioochronne, przeciwcukrzycowe, hepatoprotekcyjne, galaktogogiczne, przeciwzapalne, wykrztuśne, wiatropędne, przeciwbólowe, pobudzające układ nerwowy i afrodyzjakalne.

Stosuje sie go tak samo jak inne olejki eteryczne : do masażu, do kosmetyków, do dyfuzorów, a nawet parę kropli do spożycia w naparze ziołowym.