Opis

Nasz organicznie wytwarzany olejek eteryczny z hyzopu jest destylowany parą wodną z pięknych, ciemnofioletowych kwiatów Hyssopus officinalis var. roślina decumbens rosnąca dziko na skalistych wzgórzach Hiszpanii. Hyzop pochodzi z południowej Europy i był tradycyjnie używany od około tysiąca lat ze względu na swoje właściwości antyseptyczne, dezynfekujące i przeciwzakaźne.

Wspaniały, wieloletni, zimozielony krzew pochodzący z Europy Południowej, Bliskiego Wschodu i regionu otaczającego Morze Kaspijskie. Hyzop ma zdrewniałą łodygę, małe lancetowate liście i kiełki fioletowo-niebieskich kwiatów. Hyssopus officinalis var decumbens nie powinien być mylony z olejkiem eterycznym Hyzop officinalis wytwarzanym z rośliny Hyzop officinalis , która ma wysoki poziom ketonów (szczególnie Pinokamfon ). Hyzop lekarski var. decumbens to specjalistyczny olejek aromaterapeutyczny o niskiej zawartości ketonów, odpowiedni do większości zastosowań w aromaterapii. Zawiera naturalne cząsteczki niemal każdej klasy związków występujących w leczniczych olejkach eterycznych, a mimo to jest dość delikatny.

Olejek hyzopowy pomaga we wspieraniu zdrowego funkcjonowania płuc, szczególnie w przypadku niedrożności spowodowanej przeziębieniem lub grypą lub pomaga stłumić uporczywy kaszel. Stosowany miejscowo olejek hyzopowy może powodować uczucie rozgrzania, co czyni go doskonałym wyborem do stosowania na obolałe mięśnie po wyczerpującym treningu. Olejek eteryczny Hyzop Decumbens działa również łagodząco w przypadku niepożądanych skurczów mięśni, takich jak uporczywy, spastyczny kaszel. Ten olejek eteryczny jest również pomocny w ograniczaniu niepożądanej aktywności drobnoustrojów, co może być mile widziane, jeśli starasz się pozbyć przeziębienia lub grypy. W preparatach do pielęgnacji skóry olejek hyzopowy może pomóc ukoić suchą i łuszczącą się skórę. Ten olejek eteryczny ma również działanie rozgrzewające i uspokajające, dzięki czemu świetnie nadaje się do wspierania zdrowego snu.

Pod względem emocjonalnym i energetycznym olejek eteryczny Hyzop Decumbens oczyszcza i wzmacnia. Wzmacnia przed negatywnością, ożywia umysł, pomaga zachować jasność umysłu i poprawia koncentrację. Olejek hyzopowy jest przydatny w radzeniu sobie z depresją sytuacyjną lub sezonową. Wycisza silne emocje – gniew, złość.

Zastosowanie :

do masażu w aromaterapii – do oleju bazowego np. migdałowego 100 ml dodać od kilku do kilkunastu kropli wedle zapotrzebowania. Najczęściej na 100 ml dodaje sie do 25 kropelek olejku eterycznego. Zaleca sie po dodaniu kilku kropel butelkę wstrząsnąć i wymieszać, zakropić parę kropel oleju do masażu na dłoń i wmasować w skórę. Następnie powąchać czy zapach jest odpowiedni. Jeśli nie, dodać parę kolejnych kropli olejku i procedurę powtórzyć.

do kąpieli – do wanny kiedy już jesteśmy zanurzeni w wodzie, zakropić od kilku do kilkunastu kropli, a następnie wodę wymieszać i inhalować się przez ok 20-30 minut. Taka kąpiel jest niezastąpiona i bardzo ważna w aromaterapii lecz trzeba pamiętać, że olejek jest olejkiem naturalnym, jest tłusty i należy uważać przy wstawaniu i wychodzeniu z wanny. Na czas aromaterapii zaleca się użycie ręcznika na którym będziemy mogli stanąć przy wychodzeniu z wanny. Mimo konieczności większej uwagi warto stosować tą aromaterapię w wodzie gdyż nie tylko olejek ma korzystny wpływ na nasze zdrowie psychiczne, duchowe i energetyczne ale i pielęgnuje skórę – zwalcza nadmierna potliwość.

w dyfuzorze – zakropić parę kropli do wody i załączyć dyfuzator. Cudowny aromat będzie unosił się w pomieszczeniu przez cały dzień dając nam poczucie wytchnienia, wyciszenia lub pobudzenia w zależności od użytego olejku.

Nadaje się tez do sauny.

INCI : Hyssopus officinalis var decumbens