Opis

Ekologicznie wytwarzany olejek eteryczny z aksamitki , zwany także olejkiem z nagietka , jest destylowany parą wodną z jasnopomarańczowych kwiatów rośliny Tagetes minuta , zwanej także nagietkiem meksykańskim . Olejki eteryczne mają mocny, ciepły, słodko-ziołowy, charakterystyczny ketonowy (ostry) aromat z bardzo mocną nutą owocową, przypominającą zielone jabłko.

Tagestes (rodzina: Asteraceae ) znany również jako nagietek południowy pochodzi z południowej części Ameryki Południowej. Został wprowadzony na całym świecie i został naturalizowany w Europie, Azji, Australii, Ameryce Północnej i Afryce.

Olejek eteryczny z aksamitki jest popularnym składnikiem perfumerii, szeroko stosowanym we francuskich perfumach. Oprócz świeżego i podnoszącego na duchu aromatu, aksamitce przypisuje się również właściwości przeciwzakaźne, przeciwdrobnoustrojowe, antybiotykowe, przeciwskurczowe, przeciwpasożytnicze, antyseptyczne, owadobójcze i uspokajające. Olejek eteryczny z aksamitki (nagietka) może również pomóc złagodzić niepożądane skurcze mięśni i zmniejszyć obecność niepożądanej aktywności drobnoustrojów. Olejek Tagete głęboko odżywia i odmładza skórę, prawdopodobnie pomagając w odmładzaniu komórek i miejscowym gojeniu tkanek. Ponadto radzi sobie z objawami egzemy, łuszczycy i innych nieestetycznych stanów zapalnych skóry.

Olejek eteryczny z aksamitki jest popularnym składnikiem do produkcji mydła ze względu na swoje właściwości oczyszczające. Może pomóc w usunięciu zanieczyszczeń i toksyn ze skóry, pozostawiając ją czystą i odświeżoną. Stosowany w mydłach olejek eteryczny z aksamitki może również pomóc w łagodzeniu i leczeniu podrażnień skóry, co czyni go doskonałym wyborem dla skóry wrażliwej lub skłonnej do trądziku.

W balsamach olejek eteryczny z aksamitki może pomóc ukoić i nawilżyć skórę. Jego właściwości przeciwzapalne sprawiają, że jest on skutecznym składnikiem zmniejszającym zaczerwienienia i obrzęki, a jego właściwości przeciwgrzybicze mogą pomóc w zapobieganiu i leczeniu infekcji grzybiczych. Olejek eteryczny z aksamitki znany jest również ze swojego podnoszącego na duchu i uspokajającego aromatu, dzięki czemu jest doskonałym dodatkiem do każdego balsamu lub masła do ciała.

W Azji i w Ameryce Południowej olejek z aksamitki zakrapia się po parę kropli do herbaty lub naparu ziołowego i wypija w celu likwidacji pasożytów.

W aromaterapii olejek z aksamitki jest często stosowany w celu poprawy jakości snu i zmniejszenia poziomu lęku. Może pomóc usunąć szkodliwą energię, pobudzić jasność umysłu i wspierać większą świadomość osobistą.

Zastosowanie :

do masażu w aromaterapii – do oleju bazowego np. migdałowego 100 ml dodać od kilku do kilkunastu kropli wedle zapotrzebowania. Najczęściej na 100 ml dodaje sie do 25 kropelek olejku eterycznego. Zaleca sie po dodaniu kilku kropel butelkę wstrząsnąć i wymieszać, zakropić parę kropel oleju do masażu na dłoń i wmasować w skórę. Następnie powąchać czy zapach jest odpowiedni. Jeśli nie dodać parę kolejnych kropli olejku i procedurę powtórzyć.

do produktów kosmetycznych – dodaj pare kropli do ulubionego kremu, balsamu, szamponu lub żelu pod prysznic.

do kąpieli – do wanny kiedy już jesteśmy zanurzeni w wodzie, zakropić od kilku do kilkunastu kropli, a następnie wodę wymieszać i inhalować się przez ok 20-30 minut. Taka kąpiel jest niezastąpiona i bardzo ważna w aromaterapii lecz trzeba pamiętać, że olejek jest olejkiem naturalnym, jest tłusty i należy uważać przy wstawaniu i wychodzeniu z wanny. Na czas aromaterapii zaleca się użycie ręcznika na którym będziemy mogli stanąć przy wychodzeniu z wanny. Mimo konieczności większej uwagi warto stosować tą aromaterapię w wodzie gdyż nie tylko olejek ma korzystny wpływ na nasze zdrowie psychiczne, duchowe i energetyczne ale i pielęgnuje skórę – zwalcza nadmierna potliwość.

w dyfuzorze – zakropić parę kropli do wody i załączyć dyfuzator. Cudowny aromat będzie unosił się w pomieszczeniu przez cały dzień dając nam poczucie wytchnienia, wyciszenia lub pobudzenia w zależności od użytego olejku.

Nadaje się też do sauny.