Opis

PRÓBKA 2 ml
Ten wyjątkowy i wykwintny olejek eteryczny Rose de Mai Otto (lub olejek eteryczny Rose Maroc ) niosący pełny ładunek aromatyczny doskonałych perfum, jest hydrodestylowany w niskiej temperaturze z miękkich, aksamitnych płatków świeżo zebranych kwiatów Rosa Centifolia uprawianych i zbieranych w Maroku. Róża hybrydowa wyhodowana przez holenderskich hodowców róż około XVIII wieku. Pochodzenie Rosa Centifolia obejmuje Rosa damascena , ale może to być złożona hybryda; jego dokładna historia dziedziczna nie jest w pełni zbadana.

Używane od wieków ze względu na sugestywny, delikatny zapach i wizualne piękno, róże każdego koloru i rozmiaru wydają się wywoływać uczucie ekstazy i zadowolenia i są cenione za to, że metaforycznie otwierają serca. Ze względu na swoje niesamowite właściwości terapeutyczne, szerokie zastosowanie w pielęgnacji skóry, aromaterapii i wyrafinowanej perfumerii oraz wyjątkowo ograniczoną podaż, czysta, prawdziwa róża Centifolia Otto jest uważana za jeden z najcenniejszych olejków eterycznych na świecie.

Róża Otto stosowana jest od wieków ze względu na swoje właściwości upiększające. Ten królewski olejek, szeroko stosowany w uzdrawianiu emocjonalnym i mający szerokie zastosowania terapeutyczne, jest jednym z kamieni węgielnych perfumerii. Dzięki unikalnej kombinacji przeciwutleniaczy, takich jak cytronellol i geraniol , olejek eteryczny z róży stulistnej pomaga zmniejszyć oznaki starzenia i spowalnia uszkodzenia spowodowane przez wolne rodniki, które powodują starzenie. Dzięki temu jest korzystny dla skóry suchej, dojrzałej i wrażliwej.

Uważa się , że w aromaterapii olejek eteryczny Rose de Mai inspiruje spokój psychiczny i stabilność emocjonalną. Aromat róży działa kojąco, równoważąco i odmładzająco. Od zarania dziejów olejek różany uznawany jest za jeden z najsilniejszych naturalnych afrodyzjaków. Olejek różany jest również znany jako olejek dla kobiet, pomagający przy problemach hormonalnych i menstruacyjnych oraz braku równowagi.

Jakie są właściwości olejku różanego?

  • Olejek różany łagodzi ból. Aromaterapia przy użyciu tego olejku może być pomocna w stanach pooperacyjnych, co pokazało badanie przeprowadzone w 2015 roku w Turcji na oddziale dziecięcym. Olejek prawdopodobnie stymuluje pewne ośrodki w mózgu odpowiedzialne za uwalnianie endorfin, co zmniejsza natężenie bólu i poprawia nastrój.
  • Olejek różany daje też pewną ulgę przy dolegliwościach menstruacyjnych. Wtedy używamy go do masażu brzucha.
  • Uważa się, że zmniejsza niepokój i stres, działa relaksująco. Wzmacnia ponadto libido.
  • Odkryto także właściwości antybakteryjne olejku różanego. Skutecznie niszczy takie bakterie jak : E.coli (pałeczka okręznicy), Staphylococcus (gronkowce) i Streptococcus (paciorkowce). Ponadto zwalcza Candida albicans czyli grzyby odpowiedzialne za infekcje jamy ustnej, jelit, pochwy.
  • Łagodzi objawy depresji. Wykazało to wiele badań klinicznych, w tym badania z udziałem grupy kobiet w ciąży (z 2012 roku). Badacze z Community Hospital North w Indianopolis (USA) stwierdzili, że „nasze badanie pilotażowe wskazuje na pozytywne wyniki stosowania aromaterapii, przy minimalnym ryzyku, jako terapii uzupełniającej w leczeniu stanów lękowych i depresji poporodowej”. Olejek różany zdaje się stymulować uwalnianie dopaminy, pełniącej kluczową rolę w łagodzeniu objawów depresji.

Jak używać olejku :

Pierwsza zasada: olejek należy rozcieńczyć, niezależnie od tego, czy używamy go do masażu i smarowania skóry, czy do aromaterapii. Do kąpieli używamy 10 kropel olejku różanego, rozpuszczonego wcześniej w olejku nośnikowych, a następnie rozpuszczonego w wodzie. Do kąpieli stóp wykorzystujemy kilka kropel dodanych do miski ciepłej wody. Jako oleje nośnikowe mogą służyć: olej migdałowy, kokosowy, olejek jojoba.

Aromaterapia pomaga zwalczać lęki i depresję, zmniejsza odczuwany stres. Wdychamy rozcieńczony olejek na pomocą dyfuzora lub delikatnie wklepujemy w klatkę piersiową albo skronie, szyję, nadgarstki. Jeśli planujemy masaż, dodajemy kilka kropli olejku różanego do naszego olejku do masażu. Olejku różanego nie wolno spożywać.

W przypadku inhalacji i stosowania miejscowego nie odnotowano żadnych skutków ubocznych (chyba, że ktoś jest uczulony na ten produkt, co można ostrożnie wcześniej sprawdzić).

INCI : Rosa Centifolia Flower Oil

Part Used : Flowers
Extraction Method : Hydrodistilled Essential Oil
Quality : 100% Pure and Natural