Opis

Ten organicznie wytwarzany olej Spikenard (Jatamansi) o powszechnej nazwie olejek Nardowy jest destylowany parą wodną z zebranych w sposób zrównoważony korzeni rośliny Nardostachys jatamansi , która rośnie wysoko w Himalajach w Nepalu. Spikenard wytwarza małe, delikatnie różowe kwiaty i rośnie na dużych wysokościach, dlatego tak łatwo kwitnie w Himalajach. Olejek eteryczny Spikenard jest ceniony od wieków i tradycyjnie używany do namaszczania ludzi o wysokim honorze oraz w ajurwedyjskich praktykach zdrowotnych w Indiach.

Przez stulecia Spikenard Oil była uważana za bardzo cenny towar i przez wieki była ceniona przez arystokrację i szlachtę. Olejek eteryczny Spikenard był używany do celów religijnych zarówno w Starym, jak i Nowym Testamencie – judaistyczni kapłani palili spikenard jako formę kadzidła i używali go jako ofiary, a w kościele katolickim spikenard jest używany do reprezentowania Świętego Józefa – męża Marii. Roślina Spikenard jest również bardzo znana na subkontynencie indyjskim pod nazwą Jatamansi i jest szeroko stosowana w lekach ziołowych. W czasach Jezusa olejek Nardowy używany był w mieszankach olejków do balsamowania i namaszczania np. w chorobie. Stosowany był również do olejków perfumujących ale ze względu na swoja wysoka cenę używany wyłącznie przez arystokrację i drogie kurtyzany. 

Olejek Spikenard (Jatamansi) jest powszechnie stosowany w perfumach i relaksujących olejkach do masażu ze względu na drzewny, stęchły zapach. Olejek Spikenard to piękny olejek, który można stosować, gdy chce się zmniejszyć niechciane skurcze mięśni. Ten olejek eteryczny jest również bardzo poszukiwany w przypadku leczenia drobnego bólu i stanów zapalnych, ponieważ działa niezwykle kojąco i łagodząco. Dodanie olejku eterycznego Jatamansi do kremu lub bazy balsamu do pielęgnacji skóry w celu poprawy cery poszarzałej, zniszczonej, suchej i problematycznej skóry. Ma właściwości odmładzające, stymulujące regenerację tkanek, dzięki czemu jest pomocny w zapobieganiu przedwczesnemu starzeniu się skóry, znikaniu rozstępów i łagodzeniu zaczerwienionej, podrażnionej skóry.

  • antybakteryjne
  • przeciwgrzybicze
  • przeciwzapalne
  • antyoksydacyjne
  • dezodorujące
  • relaksujące
  • tonizujące skórę


Olejek nard jest stosowany do leczenia histerii oraz zaburzeń neurologicznych. Korzystnie wpływa w stanach nadmiernego pobudzenia emocjonalnego oraz bezsenności. Aromat nardu jest określany jako ogrzewający, drzewny z piżmową nutą. Wzmacnia receptory, rozszerza świadomość, łagodzi i przywraca równowagę. Ten olejek eteryczny może poprawić ogólną perspektywę i nastrój i jest szczególnie mile widziany w okresach niepokoju sytuacyjnego i depresji. Relaksujące i uziemiające właściwości olejku eterycznego Jatamansi mogą pomóc złagodzić stres i napięcie, a także są nieocenione w medytacji, ponieważ pomagają uspokoić umysł.

Zastosowanie :

do masażu w aromaterapii – do oleju bazowego np. migdałowego 100 ml dodać od kilku do kilkunastu kropli wedle zapotrzebowania. Najczęściej na 100 ml dodaje sie do 25 kropelek olejku eterycznego. Zaleca sie po dodaniu kilku kropel butelkę wstrząsnąć i wymieszać, zakropić parę kropel oleju do masażu na dłoń i wmasować w skórę. Następnie powąchać czy zapach jest odpowiedni. Jeśli nie dodać parę kolejnych kropli olejku i procedurę powtórzyć.

do produktów kosmetycznych – dodaj pare kropli do ulubionego kremu, balsamu, szamponu czy żelu pod prysznic.

do kąpieli – do wanny kiedy już jesteśmy zanurzeni w wodzie, zakropić od kilku do kilkunastu kropli, a następnie wodę wymieszać i inhalować się przez ok 20-30 minut. Taka kąpiel jest niezastąpiona i bardzo ważna w aromaterapii lecz trzeba pamiętać, że olejek jest olejkiem naturalnym, jest tłusty i należy uważać przy wstawaniu i wychodzeniu z wanny. Na czas aromaterapii zaleca się użycie ręcznika na którym będziemy mogli stanąć przy wychodzeniu z wanny. Mimo konieczności większej uwagi warto stosować tą aromaterapię w wodzie gdyż nie tylko olejek ma korzystny wpływ na nasze zdrowie psychiczne, duchowe i energetyczne ale i pielęgnuje skórę – zwalcza nadmierna potliwość.

w dyfuzorze – zakropić parę kropli do wody i załączyć dyfuzator. Cudowny aromat będzie unosił się w pomieszczeniu przez cały dzień dając nam poczucie wytchnienia, wyciszenia lub pobudzenia w zależności od użytego olejku.

Nadaje się też do sauny.