Opis

Ten organicznie wytwarzany olejek eteryczny Cade czyli dziegieć z Jałowca jest ekstrahowany z drewna i gałązek Juniperus oxycedrus, pochodzący ze skalistych, spalonych słońcem gleb Morza Śródziemnego. Olej Cade , czasami nazywany smołą jałowca lub olejem smoły jałowca, jest zwykle przetwarzany za pomocą destylacji z parą wodną, ​​a następnie rektyfikacji ropy naftowej w celu uzyskania pomarańczowo-brązowej oleistej cieczy o intensywnym smołowym , dymno-fenolowym zapachu. Dzięgieć jałowcowy Cade działa delikatniej niż dziegieć brzozowy mimo tak samo silnego działania. 

W perfumerii znany ze swoich dymno-skórzanych, drzewno-fenolowych i ciepłych niuansów, Rectified Cade Essential Oil jest popularny wśród męskich zapachów i perfumerii w leśnym stylu. Jego silny, dymny i drzewny zapach może odstraszyć niejednego nosa, ale umiejętnie dozowany może nadać perfumom wielką głębię.

Ze względu na silne właściwości przeciwzapalne i przeciwdrobnoustrojowe, rektyfikowany olejek eteryczny Cade jest szeroko stosowany w preparatach do leczenia różnych schorzeń skóry. Ma rewelacyjne właściwości przeciwzapalne, redukujące oraz odkażające. Jest bardzo skuteczny w walce z łuszczycą, trądzikiem, łupieżem, liszajem, a nawet czyrakami i zakażeniami pasożytniczymi skóry.  Oprócz tego, że jest antyseptyczny, działa również jako środek złuszczający i może pomóc w zmniejszeniu łupieżu poprzez złuszczanie płatków. Wykazuje także działanie przeciwświądowe, antyseptyczne, przeciwzapalne oraz przeciwbólowe i przeciwpasożytnicze (również roztocza). Według badaczy zabija również bakterie gruźlicy. Dodaje się go do kosmetyków lub żelu do mycia ciała i w ten sposób wykorzystuje się drogocenne właściwości dzięgcia nie przekraczając 5% produktu na 100 % kosmetyku czyli na 100 ml nie więcej niż 5 ml dzięgcia. 

Dziegieć jałowcowy najczęściej rozcieńcza się go w niewielkiej ilości oleju (głównie w oleju z pestek winogron, oleju sezamowego) i dodaje do produktów myjących takich jak mydło, żele pod prysznic, szampony, balsamy, kremy do twarzy (skóra problematyczna, trądzikowa) i różnego rodzajów maści leczniczych do skóry. Zaleca się także zaaplikować kilka kropelek dziegciu w czystej postaci do kąpieli stóp – będzie działać przeciwgrzybiczo. Co więcej, dziegieć jałowcowy coraz częściej używany jest do produkcji kosmetyków przeciwzmarszczkowych, gdyż wykazuje świetne działanie redukujące zmarszczki.

Do olejowania skóry głowy poleca się mieszać dziegieć jałowcowy z olejami o właściwościach łagodzących, przeciwłupieżowych, uelastyczniających skórę głowy takie jak olej konopny lub olej lniany. Można też go dodać do gotowego oleju do włosów Hasna a dodaje się go dokładnie od 1 do 5 % objętości czyli na 100 ml produktu można dodac najwięcej 5 ml dziegciu ale na samym początku stosowania najlepiej nie dodawać go więcej niż 2 %.

Rektyfikowany olej jałowcowy Cade jest również używany do aromatyzowania mydeł, balsamów, kremów i perfum (ze względu na aromaty skórzane i przyprawowe). Należy pamiętać, że najbezpieczniejszy w użyciu jest dziegieć rozcieńczony w oleju bazowym takim jak : olej z pestek winogron, olej sezamowy, olej z amarantusa lub olej migdałowy.