Opis

Olejek Busajna 10 ml stosuje się jak krem – odrobinę nakłada na twarz, szyję, dekolt i wklepuje (polecam do rąk i wysuszonych pięt). Działa bardzo intensywnie, nie zapycha porów. W widoczny sposób pomaga od pierwszej aplikacji na skórę. Olejek 10 ml polecany jest do modelowanie konturu twarzy, odmładzania szyi i dekoltu szczególnie przed wyjściem gdzie zakładamy bluzki z dekoltem. Olejek wygładza i uelastycznia skórę nadając jej z czasem muśniętego słońcem kolorytu skóry.

Olejek 10 ml polecany jest tym wszystkim, którzy cierpią na różnego rodzaju alergie skórne i obawiają się zakupić większej pojemności olejku Busajna aby nie okazał się on alergiczny dla skóry. Olejek jest wyjątkowo spokojny dla skóry alergicznej i nie stwierdzono by osoby z alergiami skórnymi nie mogły go stosować. Zawsze jednak warto zaopatrzyć się wcześniej w mniejszą pojemność aby być pewnym zakupu większej ilości produktu.
Czym jest olejek Busajna ?

Jest to specjalnie stworzony olejek z mieszanin olejów, maceratów i wyciągów roślinnych, które zostały tak dobrane, by pomagały, skórę leczyły, nie zapychały porów, by skóra mogła swobodnie oddychać i mieć odpowiednie nawilżenie, odżywienie w mikroelementy, witaminy, kwasy tłuszczowe. By odbudowa komórkowa przebiegała szybko, a skóra nie tylko była odżywiona, ale i wzmocniona ( elastyczna, ściągnięta,ale nie napięta). Jest to doskonały produkt, którego nie jesteśmy wstanie wykonać sami – są to bowiem setki lat arabskiego doświadczenia w leczeniu i hamowaniu starzenia się skóry. Są to odpowiednio dobrane w proporcjach składniki, by nie było ich ani za dużo, ani za mało.

Jakie składniki zawiera w sobie olejek do suchej i trądzikowej skóry ?

Zawiera skwalan, wyższe alkohole, kwasy tłuszczowe (palmitynian cetylu), fitosterole, witaminy E, A, B1, B2, B6, D i F, składniki mineralne oraz polifenole. Ponadto jest cennym źródłem kwasów omega 3, 6 i 9. Substancje te są efektywnymi wymiataczami wolnych rodników. Chronią przed promieniowaniem UV. Wzmacniają tkankę łączną skóry i ściany naczyń krwionośnych (olejek będzie pomocny dla osób z cerą naczynkową) zapobiega powstawaniu rozstępów.

Dodatkowymi atutami olejku (biorące się z wyciągu oleistego ze skórek grejpfruta) są właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze i przeciwbólowe. Olejek ze skórek grejpfruta działa oczyszczająco i tonizująco. Normalizuje produkcję sebum oraz proces rogowacenia, a także łagodzi stany zapalne.Wykazuje działanie antyoksydacyjne i odtruwające. Kosmetyki wzbogacone olejkiem z grejpfruta zwężają rozszerzone pory, wygładzają skórę, odświeżają i zmniejszają stany zapalne (w tym trądzik). Olejek zalecany jest przy opryszczce i odchudzaniu.

Właściwości kosmetyczne :

Olejek posiada wysoką zgodnością biologiczną ze skórą. Dzięki wysokiemu powinowactwu do ludzkiej skóry, łatwo jest wchłaniany i nie powoduje alergii. Poza tym odżywia, zmiękcza, nawilża i uelastycznia skórę. Reguluje wilgotność skóry, regeneruje ją, łagodzi swędzenie. Polecany do skóry dojrzałej, suchej, zniszczonej opalaniem. Działa regenerująco i odmładzająco, poprawia elastyczność skóry, ujędrnia. Polecany jest skórze bardzo suchej, popękanej, wrażliwej i łuszczącej się.

Może być używany do pielęgnacji skóry wrażliwej, pomaga w leczeniu zapaleń skóry, np. łuszczycy, trądziku. Ze względu na swój unikalny skład jest bardzo szybko absorbowany przez skórę, nie pozostawiając tłustego odczucia. Skóra po jego zastosowaniu jest cudownie miękka i gładka. Chroni przed transepidermalną ucieczką wody (TEWL). Bardzo silnie nawilża, dobrze przylega do skóry, tworzy na skórze film ochronny. Działa jak środek przeciwzapalny (to ważne w przypadku osób cierpiących na przewlekły trądzik). Olej nie zapycha, lekko rozjaśnia cerę, poprawia jej elastyczność i jędrność. Ze względu na swoje właściwości i składniki zaleca się stosowanie olejku przez osoby odchudzające się – pozostała rozciągnięta skóra po codziennym nawilżaniu (masowaniu) olejkiem odbudowującym ściąga się. Ktoś kto od razu zastosuje olejek przy odchudzania nie będzie miał takich problemów z rozciągniętą skórą i nie zauważy zbytnio działania olejku – proces ten będzie przebiegał codziennie w sposób naturalny. Ale osoba, która już jest po odchudzaniu i cierpli na rozciągniętą skórę po zastosowaniu olejku zobaczy olbrzymie efekty. Skóra zacznie się ściągać i po ok 2-3 miesiącach ponownie będzie napięta.

Zastosowanie :

Saudyjki stosują olejek po urodzeniu dziecka, by skóra szybko wróciła do ładnego wyglądu, bezpośrednio na skórę zamiast kremu, aby skóra szczególnie na twarzy nie była wysuszona i długo zachowała piękny wygląd. W krajach arabskich gdzie kobieta nie ma mocnej pozycji, a powiedzenie przez mężczyznę 3 x słowa „odrzucam cię” powoduje rozwód i jednocześnie opuszczenie przez nią domu – wygląd kobiety ma diametralne znaczenie. Saudyjki nie stosują takiej ilości kosmetyków jak stosują kobiety w Europie wybierając tylko te, które mają za zadanie konkretnie wpłynąć na skórę twarzy, ciała i włosy. Są to kremy o dużej ilości olejów oraz odpowiednio skomponowane oleje, jak i kosmetyki ze złotem (czystym). Olejek Busajna w szybki sposób poprawia wygląd skóry i odbudowuje komórki.

Czym różni się od kremu, czy jest od niego lepszy, co lepiej stosować – krem czy olejek Busajna a może arganowy ?

Każdy z wyżej wymienionych produktów kosmetycznych jest dobry, przy czym należy pamiętać do czego konkretnie ma służyć. Krem np. przeciwzmarszczkowy będzie odpowiednio ściągał i napinał skórę przenosząc w jej głąb pierwiastki odbudowująco – wypełniające, aby zmarszczki wypłycały się. Krem odbudowujący dostarczy skórze mega ilość składników odżywczych – mikroelementy, witaminy i enzymy. Olej arganowy posiadający najwięcej witaminy E znanej jako „witamina młodości” szybko i „dożywotnio” wpłynie na zachowanie skóry w doskonałym stanie – zmarszczki będą mniejsze mimo upływu wieku, skóra będzie posiadać piękny koloryt i będzie nawilżona. Olejek Busajna stosuje się wtedy, kiedy skóra zaczyna mieć problemy – jest zmęczona, ma cerę naczynkową, po odchudzaniu lub porodzie jest rozciągnięta, cierpi na różnego rodzaju choroby skórne typu egzema, łuszczyca, trądzik, a do tego jest wysuszona lub produkuje za dużo sebum i trzeba go wyregulować. Tego olejku używają często mężczyźni na wysuszone pięty, zniszczone ręce, czy spierzchnięte od słońca usta. Ten olejek jest popularny u Tuaregów, którzy od wieków bardzo cenili sobie wonności i naturalne oleje.

INCI: Macadamia Ternifolia Seed Oil, Ternifolia seed oil,Simmondsia Chinensis Seed oil,Ribes Nigrum Seed Oil, Camellia OleiFera Seed Oil, Citrus, Grandis Peel Oil, Oleum Amygdalae Dulcim, Vitis Viniera Seed Oil, Collagen