Opis

Ten ekologicznie wytwarzany olejek eteryczny z brzozy , znany również jako olejek ze słodkiej brzozy , jest destylowany parą wodną z kory drzew Betula lenta występujących we wschodniej części Ameryki Północnej. Powszechnie nazywany także brzozą czarną lub brzozą wiśniową , ten wszechstronny olejek ma zniewalający, leczniczy, a jednocześnie orzeźwiający, ziemny aromat, który jest bardzo orzeźwiający.

Olejek eteryczny z brzozy jest bogaty w salicylany metylu i kwas salicylowy , które pomagają zapewnić komfort i relaks oraz wspierają zdolność organizmu do zwiększania efektywności cyklów gojenia. Olejek brzozowy często dodaje się do balsamów, olejków do masażu i maści do ciała w celu łagodzenia drobnego bólu i miejscowego stanu zapalnego. Tradycyjnie stosowany miejscowo, olejek ze słodkiej brzozy stosowany był jako środek ściągający i przez wieki był uznawany za jeden z najskuteczniejszych toników i środków napinających skórę. Olejek brzozowy to oczyszczający, podnoszący na duchu i stymulujący olej, który wdychany lub stosowany miejscowo zachęca do detoksykacji organizmu.

Olejek eteryczny z brzozy jest lepszą alternatywą dla Wintergreen , ponieważ zawiera niuanse, które tworzą jaśniejszy, bardziej złożony i interesujący aromat. Pod względem emocjonalnym i energetycznym olej z kory Betula Lenta może pomóc zmniejszyć stres, zmęczenie, depresję i uczucia melancholii. Ten olejek eteryczny ma również właściwości uspokajające i przeciwskurczowe i może pomóc złagodzić niepokój.

Zastosowanie :

do masażu w aromaterapii – do oleju bazowego np. migdałowego 100 ml dodać od kilku do kilkunastu kropli wedle zapotrzebowania. Najczęściej na 100 ml dodaje sie do 25 kropelek olejku eterycznego. Zaleca sie po dodaniu kilku kropel butelkę wstrząsnąć i wymieszać, zakropić parę kropel oleju do masażu na dłoń i wmasować w skórę. Następnie powąchać czy zapach jest odpowiedni. Jeśli nie, dodać parę kolejnych kropli olejku i procedurę powtórzyć.

do kąpieli – do wanny kiedy już jesteśmy zanurzeni w wodzie, zakropić od kilku do kilkunastu kropli, a następnie wodę wymieszać i inhalować się przez ok 20-30 minut. Taka kąpiel jest niezastąpiona i bardzo ważna w aromaterapii lecz trzeba pamiętać, że olejek jest olejkiem naturalnym, jest tłusty i należy uważać przy wstawaniu i wychodzeniu z wanny. Na czas aromaterapii zaleca się użycie ręcznika na którym będziemy mogli stanąć przy wychodzeniu z wanny. Mimo konieczności większej uwagi warto stosować tą aromaterapię w wodzie gdyż nie tylko olejek ma korzystny wpływ na nasze zdrowie psychiczne, duchowe i energetyczne ale i pielęgnuje skórę – zwalcza nadmierna potliwość.

w dyfuzorze – zakropić parę kropli do wody i załączyć dyfuzator. Cudowny aromat będzie unosił się w pomieszczeniu przez cały dzień dając nam poczucie wytchnienia, wyciszenia lub pobudzenia w zależności od użytego olejku.

Nadaje się tez do sauny.

INCI : Betula Lenta