Opis

Olej z ostropestu stosuje się od tysiącleci jako lek na wątrobę – starożytne ziele pochodzące z Samarii i niektórych części Izraela. W Niemczech nasiona ostropestu i wyciągi z tej rośliny wpisano do rejestru leków na marskość wątroby. Wykazano również, że preparaty z ostropestu obniżają poziom cukru we krwi u diabetyków i normalizują poziom cholesterolu w hipercholesterolemii, oraz zapobiegają powstawaniu kamieni nerkowych i chorobom pęcherza moczowego. Związki zawarte w ostropeście mają również działanie przeciwzapalne, wspomagające leczenie schorzeń skóry i zakażeń, a nawet antynowotworowe.

Olej pozyskiwany z ostropestu ma więc właściwości przeciwzapalne, stabilizujące, stymulujące rozwój i regenerację komórek wątrobowych. Jest też silnym przeciwutleniaczem, przeciwdziała uszkadzaniu komórek przez wolne rodniki. Wykorzystuje się z ostropestu przede wszystkim właściwości odtruwające i ochronne miąższ wątroby ale tez i nerek, przed niszczącym działaniem trucizn. Reguluje czynności trawienne zwiększając wydzielanie soku żołądkowego, poprawiając apetyt i dlatego podaje się w niedokwaśności soku żołądkowego, braku łaknienia, wzdęciach i odbijaniu, a niekiedy w bólach głowy typu migrenowego, obniżonym ciśnieniu i chorobie lokomocyjnej. Od dawna znane jest korzystne działanie w krwawieniach wewnętrznych i oraz krwawieniach z narządów kobiecych i dlatego jest stosowany w zwalczaniu krwawienia z nosa, jelita grubego, żylaków odbytu, przedłużonych miesiączkach.

Zastosowanie lecznicze (wewnętrznie):

zaleca się przyjmować olej 3 razy dziennie ok. 4 gramów (1 niecała mała łyżeczka przed jedzeniem). Olej z ostropestu stosowany wg zaleceń nie powoduje żadnych skutków ubocznych.
zaburzenia funkcji wątroby
zaburzenia dróg żółciowych
zapalenie wątroby
stłuszczenie wątroby
alkoholowe zapalenie wątroby
zapalenie jamy ustnej
zapalenie dziąseł,
zapalenie krtani,
wydalanie substancji toksycznych z organizmu,
obniża poziom cholesterolu,
normalizuje procesy trawienia,
wzmacnia i uelastycznia naczynia włosowate,
polepsza wzrok,
obniża ryzyko chorób serca i naczyń,
wzmacnia system odpornościowy.

Zastosowanie kosmetyczne, pielęgnacyjne i lecznicze (zewnętrznie) :

Olej ten może być stosowany bezpośrednio na skórę. Może być stosowane do smarowania i masażu bez rozcieńczenia w postaci czystej lub jako składnik przy tworzeniu mieszanek. Często jest dodatkiem wzbogacającym kosmetyki (balsamy, maseczki, szampony, kremy).

pielęgnacja i ochrona włosów (wzmacnia i pobudza porost),
do zapobiegania łysienia, łamliwości włosów,
jako środek nawilżający i odżywczy do skóry
do ochrony skóry i włosów przed czynnikami zewnętrznymi (słonce, wiatr, mróz),
przy leczeniu oparzeń (w tym słonecznych), zapaleń skóry, pęknięć, egzem,
do zapobiegania wiotczenia i starzenia skóry,
do likwidacji zmarszczek,
do pielęgnacji skóry problemowej,
do pielęgnacji nóg, rąk oraz paznokci,
do pobudzenia porostu paznokci i likwidacji ich łamliwości,
jako środek wspomagający przy leczeniu chorób skórnych, dermatoz (łuszczyca, egzema, rumień).