Opis

Tylko naturalny, czysty olej z czarnuszki jest przeznaczony do celów spożywczych, a także do  celów kosmetycznych. Należy uważać na ten olej,który jest tylko do celów kosmetycznych, gdzie sprzedawca nie proponuje spożywać – nie jest to olej certfikowany, niewiadomego pochodzenia.

Olej Nigella pozyskiwany jest z nasion Czarnuszki Siewnej(Nigella Sativa), zawiera 60% kwasu Linolenowego. Zawiera także Nigelon – związek czynny o właściwościach przeciwalergicznych. Zalecany do skóry dotkniętej egzemą, trądzikiem, czy łuszczycą. Olej z czarnuszki można mieszać z innym olejem roślinnym, przez co zostanie zredukowany jego intensywny, ziołowy zapach. Uznany od epoki Faraona jako prawdziwe Panaceum na wszystko. Zdanie Proroka Mohammeda brzmi , iż „Nigelle uzdrawia wszystko oprócz śmierci”.

Olej Nigelle jest wytwarzany z bardzo małych czarnych ziarenek, Astrów o białych kwiatach. Zawiera kwasy tłuszczowe nienasycone i polynienasycone, wit. E i A oraz sole mineralne. Jest to prawdziwy eliksir młodości w działaniu przeciwzmarszczkowym. Nigelle jest prawdziwym panaceum na wiele problemów skórnych i zdrowotnych. W aplikacji na skórze: leczy egzemy, trądzik, wspomaga leczenie łuszczycy, grzybic, drobne pęknięcia skóry, oparzeliny, swędzenia.

Olej z Czarnuszki Egipskiej (Nigelle) – wskazane jest stosować również do włosów wzmacniający cebulki.

Olej z czarnuszki używany do włosów i skóry głowy ma silne działanie wzmacniające cebulki włosowe, leczy łupież i swędzenia. Przeciwdziała wypadaniu włosów. To prawdziwe „Złoto Faraonów” bardzo bogate w witaminę C o nienasycone kwasy tłuszczowe.
Zastosowanie : przed myciem włosów nałożyć olej na włosy i skórę głowy na 15 minut, po czym umyć włosy dwukrotnie w celu zmycia całego oleju.

Olej z czarnuszki chroni przed poparzeniem słonecznym i zapewnia piękny koloryt skóry, przyspiesza gojenie się ran i wygładza skórę

Olej z czarnuszki jest tłoczony na zimno.Dzięki czemu zachowuje wszystkie substancje aktywne. Może być używany zarówno do masażu, maska do włosów, odżywka jak i do spożycia.

Olej z czarnuszki pomaga w leczeniu alergii i wzmacnia odporność. Można stosować go przy następujących zaburzeniach zdrowotnych:
alergia, astma, zapalenie oskrzeli, nieżyt tchawicy, krtani i gardła, kaszel, stany zapalne płuc, bóle głowy, bóle oczu, zapalenie ucha, bezsenność, problemy sercowe, bóle stawów, zaburzenia żołądkowo-jelitowe, bóle zębów, grzybica skóry, wypadanie włosów, kaszel, katar sienny, liszaj zwykły przewlekły, łuszczyca, trądzik, brodawki, opryszczka, podatność na infekcje, stany wyczerpania, zakażenia przewodu pokarmowego, depresja, zaburzenia koncentracji, stany nieżytowe układu żółciowego, zastoje żółci, kamica żółciowa, choroby pasożytnicze układu pokarmowego i płciowego, choroba wrzodowa. Wystarczy mała łyżeczka od herbaty dziennie do sałatki lub do chleba (chleb macza się w oleju i bezpośrednio zjada).

Oferowany olej z czarnuszki jest czysty, naturalny, zimnotłoczony dzięki czemu zachował wszystkie składniki, kwasy tłuszczowe i mikroelementy.

Działanie: hipoglikemiczne, przeciwbólowe, przeciwzapalne, silnie antybiotyczne (antybakteryjne, antywirusowe, przeciwgrzybicze), przeciwpasożytnicze, silnie żółciotwórcze, żółciopędne, rozkurczowe, odkażające układ pokarmowy i oddechowy, moczopędne, przeciwobrzękowe, odtruwające, uspokajające, immunostymulujące (pobudza proliferację limfocytów, syntezę interferonu, zwiększa liczbę limfocytów cytotoksycznych, NK i B).

Istnieją doniesienia o wpływie przeciwnowotworowym wyciągów z czarnuszki siewnej. Te właściwości posiada alfa-hederyna. Szwajcarskie prace informują o wpływie ochronnym czarnuszki na żołądek i wątrobę. Olej z czarnuszki ochrania i odtruwa miąższ wątroby. Jego działanie harmonizuje i wzmacnia układ immunologiczny oraz poprawia przemianę materii.

Zastosowanie :

Spożywać 1 łyżeczkę od herbaty codziennie, a w przypadku choroby (chorób przewlekłych, niewydolności serca, wątroby, nerek etc.) 1 łyżka stołowa. Spożywać w sałatce, do makaronu lub bezpośrednio sam olej. Jeśli jest za ostry (ostrość to naturalny walor tego oleju z czarnuszki) można rozcieńczać go w zupie lub w wodzie i pić.