Opis

Ze względu na intensywny kolor oleju zalecane jest stosowanie w produktach kosmetycznych w ilości do 20%. Wystarczy kilka kropli do ulubionego kremu, balsamu czy olejku bazowego typu migdałowy.

Ciemno pomarańczowy olej z rokitnika zwyczajnego Hippophae rhamnoides otrzymywany w procesie tłoczenia na zimno z pomarańczowych owoców i filtracji. Jest olejem tłustym wykorzystywanym w gojeniu oparzeń, odmrożeń i stanów zapalnych. Ma właściwości regenerujące, przeciwstarzeniowe, ochronne. Uśmierza ból. Jest cenionym naturalnym surowcem kosmetycznym znajdującym zastosowanie w pielęgnacji skóry suchej, popękanej, dojrzałej, podrażnionej oraz włosów. Używany jest, jako składnik preparatów nawilżających, przeciw łysieniu i przeciw łupieżowi. Oleje z rokitnika zawierają wysokie stężenie kwasu palmitynowego, składnika wchodzącego w skład związków budulcowych ludzkiej skóry. Kwas palmitynowy odpowiedzialny jest za szybsze ziarninowanie ran i regenerację naskórka. Olej wspomaga gojenie blizn pourazowych potrądzikowych, rozstępów, egzem, stanów zapalnych i alergicznych skóry.

Owoc rokitnika zawiera tłusty olej oraz bogactwo witamin z grupy B, witaminy E, K, P, kwas foliowy, karotenoidy (pomarańczowy kolor oleju), antocjany, flawonoidy, fosfolipidy, garbniki, cukry, kwasy organiczne i mikro i makroelementy (żelazo, mangan, bor i inne). Obecne w oleju kumaryny wzmacniają naczynka i poprawiają przepływ krwi a kwasy urosolowy i oleinolowy działają przeciwzapalnie, wzmacniająco i ułatwiają gojenie się ran.

Przechowywanie

Zalecamy przechowywanie oleju w lodówce lub innym chłodnym miejscu z dala od źródeł światła.

Zastosowanie zewnętrzne:

  • do smarowania chorych miejsc np. poparzonych,
  • do płukania jamy ustnej i gardła,
  • w postaci kompresów,
  • jako składnik maseczek na skórę i włosy,
  • jako dodatek do kremów i balsamów
  • do lewatyw (1 łyżeczka na 0,5 litra przegotowanej wody) przy chorobach jelita grubego i oczyszczaniu jelit z pasożytów

Dla lepszej skuteczności działania najlepiej połączyć stosowanie zewnętrzne z wewnętrznym.