Opis

Olej tłoczony z nasion kopru – na zimno.

Olej ma zabarwienie ciemno zielone i smak typowy dla rośliny kopru. Skład kwasów tłuszczowych to w 80-90% kwasy jednonienasyconenie, w tym 70-80% kwas petroselinowy. W swoim składzie zawiera również kwas oleinowy 6-10% i kwas linolowy 5-9%. Kwas petroselinowy stosowany jest w przemyśle kosmetycznym i odpowiedzialny jest za uelastycznianie skóry.

Posiada właściwości bakteriobójcze, antyseptyczne, antybakteryjne, antywirusowe, przeciwzapalne, przeciwskurczowe, uspokajające. Działa wiatropędnie, moczopędnie, napotnie, wykrztuśnie, detoksykacyjnie, owadobójczo, tonizująco.

Wykazuje działanie uspokajające, zmniejsza reakcję na stres, łagodzi stany napięcia nerwowego i niepokoju, przywraca równowagę emocjonalną, zapobiega powstawaniu długotrwałego poczucia samotności i frustracji. Eliminuje obsesyjne lęki (strach przed ciemnością, lęk wysokości i otwartej przestrzeni, itp.). Daje poczucie bezpieczeństwa, stabilizacji. Aromat olejku dodaje odwagi i pewności siebie. Jednocześnie, rewitalizuje aktywność umysłową, stymuluje pamięć, ułatwia słowną ekspresję.

Koper dodaje energii i przedłuża życie. Jest aktywnym, silnym przeciwutleniaczem, optymalizuje przemianę materii. Jest również silnym środkiem antyseptycznym – współczynnik fenolu 13 (jego bakteriobójcze działanie jest 13-krotnie większe, niż działanie fenolu). Posiada również dużą zdolność do zabijania grzybów w organizmie.

Działanie przeciwskurczowe i wykrztuśne, wspomaga leczenie infekcji górnych dróg oddechowych. Olejek łagodzi przebieg i skraca czas trwania wielu chorób – przeziębienia, grypy, zapalenia oskrzeli, kokluszu, astmy oskrzelowej, zapalenia gardła, również problemów z oddychaniem na tle nerwowym.

Substancje zawarte w nasionach kopru działają oczyszczająco na organizm. Neutralizują i usuwają z organizmu endo- i egzotoksyny. Neutralizują trucizny owadów i węży. Są skutecznym antidotum na kaca (toksyny powstałe w wyniku nadużywania alkoholu). Dodatkowo, przyspieszają rozpuszczanie i usuwanie kamieni nerkowych. Koper jest stosowany w leczeniu zapalenia pęcherza moczowego i cewki moczowej, oraz innych infekcji układu moczowo-płciowego.

W kuchni bardzo ciekawie komponuje się do sosów i zup, jako naturalna przyprawa. Olej ten wykazuje pozytywne działanie przy: nadkwaśności, czkawce, kolce i wzdęciach. Reguluje pracę żołądka i jelit. Skutecznie usuwa wzdęcia. oraz objawy związane ze zbyt dużym nagromadzeniem się gazów jelitowych. Stosowany zewnętrznie przyspiesza gojenie się ran, wykazuje działanie bakteriobójcze. Działa napotnie, tym samym pomaga w usuwaniu nadmiaru wody i substancji toksycznych z organizmu.

Może być dodawany do zup i sosów jako przyprawa. Ze względu na intensywny smak stosuje się go raczej niewiele – kroplami. Poleca się dodac 1-2 krople do zupy dla dzieci – olej pomoże przy trawieniu i nie dopuści do pojawienia się kolki.

Często stosowany do jajek, tatara czy potraw wegetariańskich – szczególnie zimą kiedy nie ma świeżego kopru, a ten który jest pochodzi ze sztucznej, szklarniowej uprawy.

1 krople oleju zaleca się dodać do herbaty po obiedzie – również przyspieszy trawienie, nie powstanie zgaga.

W przypadku nudności wypić herbatę z dodatkiem 2 kropli oleju z kopru.