Opis

Organicznie wytwarzany olej cacay jest ekstrahowany z wysoce odżywczych orzechów (nasion) orinocenzy Caryodendron rosnącej w lasach amazońskich wzdłuż wschodniego podnóża Andów, głównie w Brazylii, Kolumbii, Wenezueli i Peru. Obecnie zdecydowana część produkowanego oleju cacay jest zbierana z dziko rosnących drzew w Brazylii, jednak ze względu na stale rosnącą popularność tego cudownego olejku i rosnący potencjał gospodarczy Cacay, coraz więcej rolników zakłada własne plantacje drzew Cacay .

Olej ma subtelny zapach i złocisty kolor. Świetnie się rozprowadza, szybko wchłania nie pozostawiając uczucia tłustości na skórze. Do tego jest bardzo wydajny. Znany najbardziej ze swoich właściwości przeciwstarzeniowych, olej Cacay jest reklamowany jako nowy cudowny olej dla skóry. Zawiera trzy razy więcej naturalnego retinolu (witaminy A) niż olej z dzikiej róży, a także o 50% wyższą zawartość witaminy E i dwukrotnie więcej kwasu linolowego niż olej arganowy, olej Cacay jest tak bogaty w witaminy i kwasy tłuszczowe wzbogacające skórę, że jest obecnie uważany za być najlepszym składnikiem naturalnych, organicznych produktów do pielęgnacji skóry przeciwstarzeniowej.

Olej Cacay jest bogaty w witaminę F, tokoferole, zawiera mnóstwo naturalnie występującego retinolu, który, jak udowodniono klinicznie, redukuje zmarszczki, zwiększa produkcję kolagenu, wspomaga regenerację komórek i uzupełnia tkankę skórną, wyraźnie zmniejszając widoczność zmarszczek, jednocześnie utrzymując skórę gładką i elastyczną.
Ponadto olej Cacay jest również bogaty w przeciwutleniającą witaminę E , która chroni skórę przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, które są główną przyczyną starzenia. W tym nowym oleju występuje również wysoki poziom niezbędnego kwasu tłuszczowego omega-6, kwasu linolowego, znanego z intensywnych właściwości odżywczych i nawilżających skórę.

Bogaty w składniki odżywcze, które kocha skóra, olej cacay jest lekki i łatwo wchłania się w skórę, co czyni go kluczowym składnikiem nawilżających produktów do pielęgnacji skóry i włosów. Olej z orzechów Cacay był tradycyjnie stosowany w wielu społecznościach Amazonii w leczeniu różnych dolegliwości skórnych, w tym trądziku, egzemy, suchości skóry, łuszczycy, gojenia się ran i wielu innych.

Oleju cacay możemy używać solo, bądź jako dodatek do innych kosmetyków. Regularnie aplikowany na skórę wspomaga redukcję przebarwień, a także przynosi ukojenie skórze po opalaniu. Można nim zastąpić krem do twarzy lub balsam do ciała. Odrobina oleju dodana do kąpieli nawilży skórę i sprawi, że będzie wyraźnie gładsza. 

Olej ten świetnie sprawdza się podczas masażu, a także jako składnik odżywek do włosów (co więcej, może być bezpośrednio wmasowywany w przesuszone końcówki). Zmiękcza zrogowaciałą skórę pięt i wzmacnia łamliwe paznokcie. Tłoczone na zimno oleje cacay, dzięki szerokiemu spektrum zastosowań, przydadzą się w każdej domowej apteczce.

Olej pochodzi z Kolumbii, jest tłoczony na zimno, nierafinowany, czysty, bez żadnych dodatków. Jak na olej nierafinowany jest wyjątkowo odporny na jełczenie, pomimo, że w większości zawiera wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które są bardzo cenne, ale niestety nietrwałe. Może być przechowywany nawet 2 lata. By cieszyć się doskonałą świeżością jak najdłużej, podobnie jak w przypadku innych olejów, należy starać się do minimum zmniejszyć kontakt z powietrzem i przechowywać w ciemnym miejscu. 

Kraj pochodzenia : Brazylia / sprzedawany w butelce szklanej z pipetką