Opis

Zaleca się stosować 2-3 razy dziennie spryskując wacik kosmetyczny i przecierać skórę twarzy i szyi przez ok 2 minuty. Po 2 tygodniach skóra jest widocznie ujędrniona i jedwabiście gładka. Można stosować jako zamiennik kremu na dzień. 

Hydrolat ze Styraxu (Benzoes) jest naturalną żywicą z drzewa z rodziny Styracaceae i pochodzi z wysp Sumatra, Java i Borneo. Ma słodki balsamiczny zapach, który wykazuje się działaniem kojącym i poprawiającym nastrój. Podobnie jak mirra i kadzidło benzoes ma długą historię jako lekarstwo. Styrax znany jest w powszechym zastosowaniu od tysięcy lat.

Pierwsze wzmianki o wodzie z dodatkiem żywicy Styrax pochodzą już ze starożytnego Egiptu z dworu faraona Mykerinosa. Wodę ze Styraxem używano powszechnie. Ponieważ cena Styraxu była w tamtych czasach bardzo wysoka używano go wyłącznie przez arystokrację. I właśnie cena tej żywicy spowodowała, że przez setki lat Styrax był zarezerwowany tylko dla najbogatszych. W Polsce Styrax używany był wyłącznie w medycynie. Żywica benzoesowa bardzo szybko weszła w poczet surowców leczniczych o czym świadczyć może m.in. obecność w spisie inwentarza krakowskiej apteki Wojciecha Rzęczycy z 1566 r., cytowanym przez Stanisława Pronia w „Musaeum Poloniae Pharmaceuticum”. W tamtym okresie Styrax Benzoesowy używany był przy problemach zapalenia stawów, astmie, egzemie, zapalenia oskrzeli, przekrwień różnego pochodzenia, popękanej skóry, ran, kolki, kaszlu, dnie moczanowej, a nawet przy reumatyzmie.

Awicenna (Ibn Sina) wybitny lekarz arabski służący na dworach władców Persji w księdze „Prawo Medycyny” wykazywał, że żywica Styrax zmieszana z antybiotykami pochodzenia roślinnego (znanych wówczas roślin uznawanych za antybiotyki) daje doskonały materiał do leczenia jak i odbudowy zębów. Zauważył, że materiał ten włożony w dziurawy ząb po paru dniach powodował, że ząb przestał boleć. Żywica zastygła w zębie, po czym pacjent nie narzekał przez kolejne lata na ten konkretnie wcześniej bolący ząb.To właśnie bardzo ważna właściwość Styraxu czyli jego antyseptyczność. Dlatego też do dnia dzisiejszego hydrolatu ze Straxu używa się w krajach azjatyckich do płukania jamy ustnej przy aftach.

Zakonnicy z klasztorów w czasach średniowiecznych wykonywali nalewki ze Styraxu łącząc żywicę razem z alkoholem i w taki sposób podając go chorym. Lecz nie za bardzo nadawał się on do kosmetyki gdyż alkohol wysuszał skórę i ją podrażniał.

Najlepszym zastosowaniem do kosmetyki jest właśnie hydrolat ze Styraxu Benzoesowego. Posiada on bardzo ważne związki jak lignany, które to powstają pod wpływem reakcji obronnych roślin przed czynnikami uszkadzającymi je takimi jak szkodniki, choroby lub promieniowanie słoneczne. Oznacza to, że lignany biorą czynny udział w leczeniu skóry problematycznej gdzie dodatkowo występują drobnoustroje, bakterie i grzyby. Chronią skórę przed szkodliwym promieniowaniem słonecznym pokrywając ją żywicznym filmem. Ważne związki zawarte w Styraxie Benzoesowym to polifenole od których pochodzą antyoksydanty oraz kwas beznoesowy, który jest naturalnym konserwantem zapobiegający rozwojowi drożdży, bakterii i grzybów. Dlatego hydrolat Styrax może być wolny od chemicznych konserwantów i jest jednym z naturalnych produktów do bezpiecznego stosowania dla skóry alergicznej i wrażliwej. Natomiast za piękny zapach hydrolatu ze Styraxu jak i samej żywicy odpowiadają naturalnie występujące w roślinie estry.

Właściwości Styraxu są wyjątkowe i bardzo kompleksowe. Z jednej strony działa przeciwzapalnie i dezynfekująco, z drugiej ściągająco i antyseptycznie. Jego wyjątkowe właściwości antyoksydacyjne sprawiają, że skóra dłużej zachowuje młody wygląd, przy tym jest jędrna i dobrze nawilżona. Styrax bowiem osłania skórę źywicznym filmem, który nie pozwala na odparowywanie wody ze skóry dlatego skóra jest przez cały czas głęboko nawilżona. Zawarte w Styraxie antyoksydanty neutralizują wolne rodniki, a wolne rodniki to cząstki, które przyspieszają proces starzenia się skóry jak i całego organizmu. Zwiększają też ryzyko powstawania chorób. Dużą wagę mają właściwości antyseptyczne w Styraxie – likwidowanie drobnoustrojów to konieczność w przypadku chęci zatrzymania młodzieńczego wyglądu skóry. Również właściwości ujędrniające, które posiada żywica Styrax mają duże znaczenie w stosowaniu jej w kosmetyce. Hydrolat sprawia, że skóra jest delikatnie napięta, jędrna, a same cząsteczki żywiczne przedostają się do głębszej warstwy skóry i działają jak wypełniacz dla zmarszczek. Dlatego osoby stosujące hydrolat ze Styraxu zauważyły już po 10-14 dniach od pierwszej aplikacji, że ich skóra stała się bardziej jędrna, nawilżona i wygładzona. Skóra w dotyku jest miękka ale i naprężona. Po pewnym czasie (ok. 2 miesiące stosowania) zwisająca skóra szyi była mniej widoczna, bardziej napięta. To samo dzieje się ze skórą twarzy. Osoby ze skórą zniszczoną, pomarszczoną po ok. 2 miesiącach zauważały poprawę, zmarszczki były lekko wypłycone, a sama skóra ujędrniona i nawilżona, cera wcześniej szara i ziemista miała ładny, żywy kolor.

Hydrolat Styrax jest wyjątkowy, to prawdziwy eliksir młodości. Osoby stosujące hydrolat Styrax nie tylko używały go do skóry twarzy i szyi ale z czasem również na całe ciało z powodu jego wyjątkowych właściwości i szybkiej poprawie stanu skóry np. z egzemą. Zaczerwienienia, naczynka, a nawet wrzody czy rany znikały by po pewnym czasie skóra znowu była gładka o naturalnym kolorze. Styrax działał jak opatrunek.

Obecnie Styrax nadal posiada wysoką cenę i używa się go zazwyczaj do aromaterapii, w małych ilościach do kadzideł oraz do produkcji olejków eterycznych. Styrax w Aromaterapii wykorzystywany jest do leczenia nerwicy, natręctw, stresu gdyż zapach ten koi nerwy, wycisza i uspokaja, a co najważniejsze wprowadza w dobry nastrój. Również hydrolat ze Styraxu posiada ten aromatyczny i przyjemny zapach dlatego wiele osób stosuje hydrolat jako mgiełkę do pomieszczeń.

Zastosowanie :

rozpylić bezpośrednio na umytą twarz (zamykając oczy) i poczekać aż samoistnie wyschnie. Bez wcześniejszego mycia twarzy można spryskać wacik kosmetyczny i przecierać twarz najpierw mocniej by wymyć ze skóry brud i drobnoustroje, a potem jeszcze raz czystym wacikiem przetrzeć delikatniej aby na skórze pozostawić żywiczny film (by skóra była długo nawilżona). Przy zmywaniu makijażu warto zastosowac inny płyn, wodę micelarną lub inny hydrolat, a dopiero później po zmyciu makijażu hydrolat Styrax.

Kraj pochodzenia : Sumatra. Destylowany parą wodną – produkt organiczny i naturalny.