Opis

Naturalny bez domieszek olej Chaulmoogra po kilku dniach gęstnieje – po wytłoczeniu jest lejący się, a po kilku dniach gęstnieje. Zwiera chaulmoogriques hydnocarpiques i kwasy tłuszczowe. Znany był jako lek na trąd. Olej ten jest również wspomniany w tekstach Ayurvedy oraz w Rig Veda. Drzewo jest wymienione w różnych starożytnych księgach medycyny i farmacji. Posiada niezwykłe właściwości w hamowaniu wzrostu prątków Mycobacterium leprae. Jedną z najsilniejszych bakterii wywołujących chorobę skóry. Inne bakterie o słabszym działaniu są hamowane natychmiast. Olej Chaulmoogra działa również antybakteryjne, przeciwzapalne, leczy choroby skóry takie jak egzema i łuszczyca i co ważne dośc szybko widać poprawę skóry. Leczy rany, uspokaja zapalenia stawów i reumatyzm.Likwiduje owrzodzenia opryszczki czy syfilis. Jest także stosowany w preparatach lub maściach kosmetycznych przyspieszających gojenie ran.

Dlaczego proponuję Państwu stosowanie takich naturalnych olei do leczenia skóry ?

Ponieważ kiedyś, kiedy nie było nowoczesnej medycyny z powodzeniem, poprzez rośliny i ich naturalne oleje czy wyciągi leczono bardzo poważne schorzenia skórne. Trzeba mieć świadomość czym była choroba trąd i jak poważna to była choroby. Jeśli olej Chaulmoogra potrafił wyleczyć chorego w parę miesięcy tak samo poradzi sobie z trądzikiem czy z krostami niewiadomego pochodzenia. Problem polega na tym, że nie są prowadzone badania z czego wytworzył się trądzik czy krosty u danej osoby – czy jest to wpływ bakterii i jakich ? Czy są to zwykłe zmiany hormonalne a może grzybicze zapalenie skóry ? Balsam o właściwościach antybakteryjnych nie dopuści do tworzenia sie kolejnych stanów zapalnych, a te już istniejące będzie łagodzić.

Ciekawostki i historia dotycząca Chaulmoogra :

W medycynie chińskiej olej Chaulmoogra znany jest nie tylko z leczenia trądu ,ale również świerzbu. W księdze holenderskiego botanika Hendrika van Rheede przeczytać można, że po zastosowaniu oleju Chaulmoogra zanika ból i świąd, który dręczył przez wiele tygodni towarzyszy jego wyprawy. Świąd zanikał po pewnym czasie od nasmarowania. Dalej pisał, że olej ten zmieszany z popiołem drzewnym wyleczył ranę wrzodową stopy i ropień u klaczy. Podkreślił on jednak, że jego doświadczenia w spożywaniu tego oleju wywoływały wymioty i niesmak – zatem jest to olej do stosowania zewnętrznego. Nie jest to olej (czy nasiona z tego drzewa) trujący gdyż zaobserwowano, że dzikie zwierzęta takie jak tygrysy, pantery, lamparty jadły owoce tego drzewa ! Chorym również podawano Chaulmoogra zmieszane np. z rumem. Według starych receptur pochodzących z Indii i Birmy czytamy, że przy stosowaniu balsamów zewnętrznych zawierających Chaulmoogra nie powinno spożywać się soli.
Naukowcy studiujący starożytne pisma odkryli, że Chaulmoogra wykorzystywano do leczenia kiły i to z powodzeniem !
W 1854 fizyk profesor Frederick John Mouat przywiózł olej Chaulmoogra, który wprowadził do balsamu i leczył nim rany. Ponieważ jest to bardzo drogi olej nie każdy mógł pozwolić sobie na jego zastosowanie. Ciekawostką jest, że Joseph Rock botanik z University of Hawaii i powszechnie znany podróżnik w 1920 roku wyruszył do Birmy i Syjamu (obecna Tajlandia) w poszukiwaniu drzewa Chaulmoogra z chęci zysku. Po 2 latach poszukiwań natrafił na małą wioskę z 30 mieszkańcami w pobliżu rzeki Chindwin. W koło tej wioski rosło tysiące drzew Chaulmoogra ale tylko jedno owocowało ! Mieszkańcy pomagali mu zbierać owoce i nasiona tłumacząc przy tym (pokazując na swoje ciała), że Chaulmoogra pomaga w wielu chorobach skórnych. Po powrocie 1922 roku opublikował wszystko w National Geographic. Nasiona były sadzone na Hawajach, Filipinach czy Nigerii, ale niewiele drzew wzrosło aby później owocować. Z 2980 sadzonek ostało się raptem kilkadziesiąt drzew. Z takiej ilości bardzo trudno było pozyskać sporą ilość oleju.
W 1936 Pierre Baranger profesor w Instytucie Pasteura pisze pierwszą pracę dyplomową na temat Chaulmoogra. Dowiedzieć się można było z niej, że Baranger zaobserwował w Idiach jak Hindusi wystawiali olej na działanie promieni słonecznych by odbył się naturalny proces peroksydacji : wytworzenie się nadtlenku Chaulmoogra – tym leczyli raka skóry. Zresztą do dzisiaj jest to powszechne w Indiach – gdyby nie pomagało z czasem zaniechano by tej formy leczenia.

Co takiego zawiera w sobie olej Chaulmoogra ?

35,0% z kwasu chaulmoogriqu

33,9% z kwasu hydnocarpiqu

12,8% kwasu gorlique

5,6% kwasu palmitynowego

3,6% kwasu oleinowego

1,8% kwasu linolowego

1,3% kwasu oleopalmitynowego

0,8% kwasu mirystynowego

0,6% kwasu stearynowego

W Polsce olej Chaulmoogra jest bardzo mało znany. Poszukiwałam informacji na temat tego oleju i zauważyłam, że jest on powszechnie stosowany w preparatach, piankach, kosmetykach a nawet lekach w takich państwach jak Francja czy Anglia (te państwa miały swoje kolonie w miejscach, gdzie występowało to cudowne drzewo). Niestety oleju Chaulmoogra jest w/w poduktach procentowo bardzo mało. Jednak mimo tak małej jego zawartości preparaty te pomagają skórze z poważnymi problemami. Znalazłam tez SPA w Tajlandii gdzie dają 100 % gwarancji leczenia łuszczycy i głównym preparatem, którego używają jest właśnie Chaulmoogra. Zmieszany z wodą cytrynową jest powszechnie stosowany na rany oparzeniowe.

Olej ten został sprowadzony dla zaprzyjaźnionego z nami gabinetu kosmetycznego i zaczęli stosować go klienci z poważnymi chorobami skórnymi. Po kilku tygodniach stosowania zauważono ogromną poprawę skóry. Olej nie tylko poprawiał wygląd skóry zmienionej chorobą ale dawał tez ulgę osobom z chorobami reumatycznymi. Dane nie kłamią – legenda, jak i historia Chaulmoogra pokazuje, że jest to bardzo skuteczny środek w leczeniu skóry.

Balsam Chaulmoogra zawiera dodatkowo masło Karite oraz olej Tamanu znany również z doskonałych właściwości leczenia chorób skórnych. Jest na tyle skuteczny, że w państwach azjatyckich wstrzykuje się go pacjentom. W połączeniu z Chaulmoogra działania enzymów są silniejsze. Masło Karite natomiast ze swoim składem znane jest jako cement komórkowy, posiada naturalny filtr i ma za zadanie wprowadzić cząsteczki olejów w głąb skóry. Jest nośnikiem balsamu. Zawartośc procentowa Chaulmoogra w balsamie wynosi 50 %, olej Tamanu 20%, masło Karite 30%. Balsam nie zwiera żadnych chemicznych dodatków. Nie jest lekiem tylko preparatem, balsamem, który pomoże w chorobie skórnej. Należy stosować go zewnętrznie smarując cienko skórę z problemami. Można stosować parę razy dziennie 2-3 cały czas obserwując czy nie występuje uczulenie – to silnie działający olej.

Przeciwwskazania:
– nie stosować wewnętrznie,
– odstawić, gdy pojawią się jakiekolwiek oznaki uczulenia na olej, należałoby wcześniej zrobić test uczuleniowy (na 24 h posmarować delikatne miejsca na ciele takie jak w pachwinie czy za uchem i obserwować)
– nie stosować u dzieci
– nie stosować w ciąży i podczas karmienia piersią
– poinformować lekarza, że stosuje się olej Chalmogra jeśli zamierza się stosować inne leki