zaloguj się  | koszyk pusty
WITAMINA E SKONCENTROWANA - LIKWIDACJA WOLNYCH RODNIKÓW, CHRONI PRZED POWSTAWANIEM NACZYNEK, LECZENIE TRĄDZIKU I BLIZN 10ml

Wszyscy wiemy jakie szkodliwe skutki dla naszej skóry wywołują wolne rodniki - zmarszczki, sucha skóra, utrata jędrności i elastyczności skóry, utrata kolagenu, szkodliwy wpływ promieniowania UVB.

Witamina E to efektywny antyoksydant neutralizujący, z powodu dobrej rozpuszczalności w lipidach ma  zdolność umieszczania się w ich strukturach, dzięki czemu wpływa korzystnie na wzmocnienia bariery lipidowej skóry, zapobiega nadmiernej utracie wody; chroni przed utlenianiem i zniszczeniem fosfolipidy błon komórkowych oraz ceramidy cementu międzykomórkowego. W wyniku  ochrony przeciwrodnikowej witamina E zapobiega zmianom starczym i degeneracyjnym, natłuszcza, zabezpiecza skórę przed działaniem niekorzystnych czynników środowiskowych; aktywizuje, usprawnia odnowę komórek, działa regenerująco; zwiększa elastyczność tkanki łącznej; poprawia ukrwienie skóry; stosowana miejscowo działa przeciwzapalnie i przeciwobrzękowo; zmniejsza podrażnienia i oparzenia, ogranicza rumień, skutecznie chroni przed przedwczesnym starzeniem skóry spowodowanym działaniem promieni słonecznych; ujędrnia, wygładza zmarszczki, ogranicza powstawanie nowych bruzd, sprawia, że skóra staje się bardziej elastyczna; ze względu na  wielostronną funkcję jaką pełni w preparatach kosmetycznych, bywa określana mianem witaminy młodości. 

Witamina E to grupa związków chemicznych, do której zaliczają się tokoferole i tokotrienole. Jest kluczowym przeciwutleniaczem występującym w komórkach, zalicza się ją do witamin rozpuszczalnych w tłuszczach.


Funcje witaminy E :

jako główny antyoksydant chroni komórki przed utleniaczami,

chroni organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników,

wzmacnia ściany naczyń krwionośnych i ochrania czerwone krwinki przed przedwczesnym rozpadem,

uczestniczy w zaopatrywaniu komórek w składniki odżywcze,

chroni skórę przed uszkodzeniami spowodowanymi promieniowaniem UV,

działa wspomagająco podczas leczenia trądziku, blizn, grzybicy. Skutki niedoboru witaminy E Jest to niezwykle powszechnie występująca witamina, więc bardzo rzadko może pojawić się jej niedobór w organizmie. 


Zastosowanie :

Do kremów, olejków, balsamów - dodać po 2-3 krople na 30 ml kosmetyku. Wymieszać, a następnie przechowywać w lodówce. 


Informacje chemiczne : INCI Tocopherol Acetate (ester kwasu octowego i witaminy E (tokoferylu). Jest witaminowym suplementem stosowanym w produktach dermatologicznych, w stosunku do czystego tekoferolu ma zblokowana grupę hydroksylową co przekłada się no podwyższenie ph ( zmniejszenie kwasowości). Octan w kontakcie ze skórą powoli hydrolizuje i jest wchłaniany przez skórę).

18 ZŁ

Kod produktu: 894
Wybierz ilość:
Facebook