zaloguj się  | koszyk pusty

::KATEGORIE

Logowanie

e-mail
hasło
Wpisz swój e-mail, a powiadomimy Cię o promocjach, nowościach i przyznawanych rabatach
MYDŁO UJĘDRNIAJĄCE W/G RECEPTURY Z ASZUR 160 gr

MYDŁO INTENSYWNIE UJEDRANIAJĄCE

Receprura tego mydła pochodzi z tablic klinowych odkytych na terenie miasta Aszur - starożytnego miasta należącego do Asyri. Arabowie znający pismo klinowe przekazywali sobie recepturę z pokolenia na pokolenie. To mydło wykonywano również w zwykłych domach gdyż łatwo je zrobić w domowych warunkach. Nie każdemu jednak wiadomo, że część składników była zarezerwowana tylko dla rodzin królewskich i nie wolno było ich używać zwykłemu śmiertelnikowi. Zresztą były one tak drogie, że nie wielu byłoby stać stworzyć pełne mydło Aszur (taka jest jego właściwa nazwa). Składnikami tymi był szafran, amber, olejek różany i olej sandałowca. W dzisiejszych czasach możemy w pełni cieszyć się mydłem Aszur z jego pełną listą składników. 

W dawnych czasach mydło to było troche innej jakości gdyż kaktusy obierano i wyciągano igły, nastepnie ścierano aż powstała papka i taką mazię wlewano do kadzi z pozostałymi składnikami - przez to mydło było trochę chropowate i szybciej sie psuło. Obecnie wyciska sie kaktus i tylko jego wyciąg dodaje się do mydła.  

Mydło zawiera składniki tak dobrane by właściwości mydła były typowo ujedrniające, pielęgnujące i oczyszczające dla skóry. To mydło zaleca się osobom odchudzającym się, oczyszczającym organizm lub kobietom po ciąży. Mydło jest 100 % naturalne, więc nie ma przeciwskazań do jego używania chyba, że ktoś ma uczulenie na któryś ze składników mydła. A oto i one :

Oliwa z oliwek – ma za zadanie odżywiać skórę. Zawiera sporą ilość witamin i mikroelementów takich jak : A, B, D, E, potas, magnez, cynk. Oliwa z oliwek wzmacnia odporność skóry i polecana jest osobom cierpiącym z powodu alergii skórnych czy łuszczycy.

Olej laurowy – to naturalny konserwant, który działa przeciwgrzybicznie i przeciwbakteryjnie. Jego właściwości znane są od wieków i wykorzystywany jest powszechnie do wyrobu kosmetyków mających na celu dbanie o skórę alergiczną, skłonną do wyprysków, krostek, wrzodów. Olej działa leczniczo na skórę.

Olej Nigelle – własciwości tego oleju jest tak wiele, że trudno ich wymienić w paru zdaniach. Posiada on bardzo dużą ilość enzymów jeszcze nie do końca zbadanych. Wiadomo jednak, że enzymy te biorą udział w procesie leczenia skóry, pielęgnacji i odżywianiu. Podobnie jak olej laurowy posiada własciwości przeciwbakteryjne i jest doskonałym środkiem do oczyszczania skóry z toksyn. Potrafi na poziomie cząsteczkowym wiązać i usuwać wolne rodniki czyli wszystko to co niszczy naszą skórę i powoduje powstawanie zmarszczek. Ma również właściwości ujędrniające.

Olej kaktusowy - potwierdzono badaniami jego właściwościach detoksykujące i antyoksydacyjne. Oczyszcza skórę, działa na nią ujędrniająco i ściągająco, posiada dobry wpływ na blaknięcie rozstępów, skóra staje się dobrze nawilżona gdyż olej potrafi przedostać się do głębszej warstwy skóry. Nie mylić tego oleju z olejem z opuncji figowej (poprzez sztuczną reklamę spowodowano ogromne spustoszenie wśród opuncji figowych, które zawierają bardzo małą ilość oleju o wiele bardziej uboższego od znanego powszechnie oleju arganowego). Olej kaktusowy to wyciśnięty z kaktusa sok – jedni go piją gdyż ma dobroczynny wpływ na zdrowie organizmu, inni wtłaczają go do kosmetyków – skóra dzięki niemu jest nawilżona, ujędrniona, ściągnięta i dodatkowo odżywiona - chroniona.

Olej kastor - ma działanie łagodzące, ochronne, świetnie nawilża i uelastycznia skórę. Sprawia, że skóra dłużej zatrzymuje wilgotność i staje się mniej podrażniona, przyspiesza gojenie się ran, zmiękcza skórę szorstką, porowatą, a skóra wysuszona po zoastosowaniu kosmetyku z tym olejem stanie się gładka i miła w dotyku.

AmberBadania wykazały, że kamień ten zawiera wiele cennych mikroelementów: krzem, magnez, żelazo, wapń, potas, związki organiczne połączone z jodem, substancje lotne, kwasy żywiczne. Ma właściwości antybakteryjne, ułatwia gojenie ran. W starożytności moc bursztynu fascynowała Arystotelesa, Talesa z Miletu, Owidiusza i Kleopatrę. Nadaje przyjemny, żywiczno – kadzidłowy zapach.

Sandałowiec - olejek eteryczny z drzewa sandałowego stosowany jest do łagodzenia podrażnień i zapaleń skórnych. Jego delikatny, drzewny i intensywny zapach od zawsze stosowany był przez kreatorów perfum, dlatego często jest jednym ze składników naturalnych zapachów dodawanych do kosmetyków. Łagodzi ukąszenia owadów.

Szafran – jego macerat służy jako dodatek zapachowy do perfum ,gdyż posiada piękny zapach, dla skóry ma właściwości pielegnacyjne. Nie ma jakiegoś bardzo intensywnego zastosowania dla np. gojenia się ran aczkolwiek pomaga w łagodzeniu zadrapań czy ukąszeń owadów. Dodawany jest do kosmetyków przede wszystkim dzięki korzystnemu działaniu nadawania skórze ładnego koloru i zapachu.

Olejek z róży damascus - właściwości lecznicze olejku różanego znane są od czasów starożytnych. Oprócz właściwości ściągających, tonizujących i zmiękczających skórę, regeneracyjnych i uszczelniających naczynia krwionośne - posiada działanie bardziej subtelne, polegające na stymulowaniu wibracji energetycznych na wszystkich poziomach ciała ludzkiego. Jest też dobrym środkiem antyseptycznym, idealny w przypadku infekcji bakteryjnych i wirusowych. Posiada piękny zapach.

 

Pozostałe składniki to woda różana, sodium chloride /  Kraj pochodzenia : Syria waga 160g

35 ZŁ

Kod produktu: 289
Wybierz ilość:
Facebook