ZIMNOTŁOCZONY OLEJ KONOPNY 100 % SUROWY - SPOŻYWCZY I DO ZASTOSOWANIA ZEWNĘTRZNEGO 100 ml
zaloguj się  | koszyk pusty
ZIMNOTŁOCZONY OLEJ KONOPNY 100 % SUROWY - SPOŻYWCZY I DO ZASTOSOWANIA ZEWNĘTRZNEGO 100 ml

Przez tysiące lat te włókniste rośliny były wykorzystywane przez człowieka do wyrobu bardzo trwałych i mocnych materiałów (np. żagle, płótna, papier). Ponieważ konopie siewne należą również do roślin wyjątkowo oleistych, wykonywano z nich olej, który był używany powszechnie w celach spożywczych oraz kosmetycznych (np. jako środek kojący i łagodzący zmiany skórne, kojący stany zapalne stawów, odżywczy i wyrównujący koloryt cery).

  • Prawdziwym skarbem oleju konopnego są nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), które mają idealne proporcje, czyli 3:1. Jest to idealny stosunek kwasów omega-6 do omega-3, co wpływa na prawidłowy metabolizm lipidów w naszym organizmie.
  • Wysoka zawartość NNKT w oleju konopnym powoduje, że źle znosi on kontakt z powietrzem oraz światłem. Jednym słowem nie należy go podgrzewać i powinno się go przechowywać tylko w butelkach z ciemnego szkła, w przeciwnym razie traci swoje cenne, odżywcze właściwości. Po otwarciu butelka oleju konopnego powinna być przechowywana w chłodnym miejscy (nawet w lodówce), od 3 do góra 6 miesięcy (należy czytać opis na opakowaniu). Kupując olej konopny należy zwrócić uwagę na jego pochodzenie oraz certyfikaty uprawy oraz oczywiście na to, czy jest rafinowany czy nie. Wartościowy jest olej nierafinowany, czyli tłoczony na zimno. Rafinowany jest przezroczysty, ma bardzo słaby smak i równie mało wartości odżywczych. Nierafinowany jest ciemozielony i ma charakterystyczny, lekko orzechowy smak.

Aby wykorzystać jego dobroczynne składniki, najlepiej spożywać go na zimno, a więc dodawać go do sałatek czy dressingów. Można nim polewać tosty (najlepiej z razowego pieczywa), polewać nim surowe, pieczone lub gotowane warzywa lub makarony itd.

  • Olej konopny zawiera też dużo witamin (A, C, E, z grupy B) oraz minerałów (m.in. magnez, wapń, cynk), przeciwutleniaczy, aminokwasów i fitosteroli.
  • Olej konopny wspomaga pracę serca i obniża ciśnienie, poprawia funkcjonowanie układu krążenia, a więc wspomaga pracę naczyń krwionośnych. Wzmacnia serce, obniża ciśnienie krwi i poziom cholesterolu.
  • Olej konopny to również skarbnica witaminy K, niezbędnej do syntezy białek i enzymów. Witamina K ma właściwości przeciwkrwotoczne i odpowiada za krzepliwość krwi, działa przeciwgrzybicznie, antybakteryjnie, przeciwzapalnie i przeciwbólowo oraz bierze udział w formowaniu tkanki kostnej.
  • Jest doskonałym antyoksydantem, wspiera układ immunologiczny.
  • Zmniejsza stany zapalne stawów.
  • Niweluje objawy zespołu napięcia przedmiesiączkowego u kobiet.
  • Olej konopny dla urody :

Zawiera substancje o działaniu regenerującym i przeciwzapalnym. Coraz częściej jest składnikiem kosmetyków do pielęgnacji ciała, twarzy i włosów. Na świecie powszechnie dostępne są już kosmetyki na bazie oleju konopnego oraz lecznicze maści.

Olej konopny, stosowany bezpośrednio na skórę, działa ochronnie i kojąco w stanach zapalnych, podrażnieniach i zmianach skórnych (w przypadku egzemy, łuszczycy i atopowego zapalenia skóry). Dlatego polecany jest alergikom – przynosi ulgę podczas ataków swędzenia. W gabinetach kosmetycznych i domowych zabiegach stosuje się olej konopny jako doskonały preparat nawilżający, a jednocześnie środek zmniejszający przebarwienia i wyrównujący koloryt cery. Jest tak delikatny, że może być stosowany nawet w przypadku małych dzieci i niemowląt.


Pod numerem 657 oferujemy Państwu balsam konopny stosowany w problemach skórnych typu AZS, łuszczyca, grzybica etc. Wystarczy w wyszukiwarce na naszej stronie wpisac w/w numer aby wyświetliłsię balsam konopny. 

 

 

18 ZŁ

Kod produktu: 844
Wybierz ilość:
Facebook