zaloguj się  | koszyk pusty
BALSAM PERU - ŁUSZCZYCA, WRZODY, WYSYPKI, CHOROBY DZIĄSEŁ, SPOKOJNY SEN 10ml

Balsam Peru jest nazwą potoczną Myroxylon pereirae. Jest to destylowany olejek eteryczny żywicowej substancji wydzielanej z drzewa w Ameryce Środkowej i Południowej. Jest stosowany w aromaterapii i leczeniu ran. Jest silnym środkiem antyseptycznym i silnym środkiem przeciwzapalnym. Jest to jednak również jedna z najbardziej alergicznych substancji na naszej planecie. Dlatego ten olej nie jest przeznaczony dla wszystkich i jest on rozcieńczony olejem bazowym jojoba współgrajacym z żywicą Balsamu Peru.

 

Balsam Peru jest olejkiem sprawdzającym się w niwelowaniu depresji i powodujący delikatny, spokojny sen. Nie jest olejkiem, który pomaga w zasypianiu a olejkiem pomagającym lekko spać. W Ameryce Południowej olejek ten stosuje się zakropiony na poduszkę w okresach trudnych emocjonalnie (np. żałoby, rozwodu etc).

 

Balsam Peru stosuje się na wysuszoną aż do spękania skórę, popękaną skórę na piętach czy łokciach, na wrzody, łuszczycę ciężką. Stosuje się na hemoroidy, w opatrunkach na rany, maści na wysypki, cementu dentystycznego, do olejków przeciw owadom typu komary, meszki, płynów do płukania jamy ustnej przy chorobach dziąseł.

 

Zastosowanie : balsam do skóry – rozpuścić 100 g masła kakaowego i dodać 5-10 kropli Balsamu Peru. 

Bezpieczeństwo: nie stosować w ciąży i podczas karmienia. Przerwij stosowanie, jeśli wystąpi wrażliwość, zaczerwienienie lub inna nieprzyjemna infekcja. Unikać kontaktu z oczami. Trzymać poza zasięgiem dzieci by nie wypiły (olejek nie jest trujący ale mogą wystąpić po nim nudności jeśli ktoś za dużo go wypije). Nie używać na uszkodzoną skórę lz ranami. Nie używać wewnętrznie, chyba że jest to zalecane przez licencjonowanego Aromaterapistę lub lekarza. Możliwe uczulenie skóry dlatego warto przeprowadzić test antyalergiczny – posmarować skórę w delikatnym miejscu np. za uchem i nie zmywać przez 24 h. Jeśli nic nie wystąpi można stosować Balsam Peru. Warto zaznaczyć, że Balsam Peru jest dodatkiem do kosmetyków i żywności produktów takich jak szminki, balsamy dla niemowląt, coli, gumy do żucia czy czekolady. Jeśli jest dodawany w małych ilościach nadaje produktom przyjemnego, naturalnego zapachu i nie jest szkodliwy dla zdrowia tzn. nie uczula.

Oferowany Balsam Peru pochodzi z drzew Salwadoru. Importowany w pojemniku styropianowym chroniącym przed intensywnymi zmianami temparatur. Importowany drogą lotniczą. Świeży, tegoroczny zbiór. INCI : Myroxylon pereirae, Simmondsia Chinensis Seed Oil.

 

34 ZŁ

Kod produktu: 864
Wybierz ilość:
Facebook